This website uses cookies to ensure you get the best experience. By clicking or navigating the site you agree to allow our collection of information through cookies. More info

Posted on Wednesday March 27, 2024

Updated on Thursday May 16, 2024

DE-BIAS: "Nothing about us, without us"

Ga in deze workshop aan de slag met archiefbeschrijvingen. Het wordt georganiseerd door het DE-BIAS project.

A crowd of people, two hugging
Title:
Laatste vlucht uit Suriname op Schiphol; verwelkoming Hindoestanen op Schiphol
Creator:
Rob Bogaerts / Anefo
Date:
24 november 1975.
Institution:
Nationaal Archief
Country:
The Netherlands
20 June 2024
13:00 — 14:00 Beeld & Geluid Hilversum

This webinar takes place in Dutch.

In het afgelopen jaar organiseerde Beeld & Geluid meerdere co-creatie sessies met de Surinaamse gemeenschap als onderdeel van het DE-BIAS project.

DE-BIAS

DE-BIAS is een internationaal project waarin een tool ontwikkeld wordt die problematisch taalgebruik opspoort in de metadata van culturele erfgoedcollecties en alternatieve woorden aanbiedt op Europeana.eu.

In DE-BIAS werken we samen met ondervertegenwoordigde gemeenschappen om belangrijke kennis te krijgen op het gebied van problematisch woordgebruik en stiltes in het archief. Tijdens co-creatie sessies keken we samen met Nederlands-Surinaamse deelnemers naar de beschrijvingen van audiovisueel materiaal. We speelden videofragmenten af, waarna de groep gezamenlijk emoties deelden, associeerden en een eigen beschrijving samenstelde. Hierna lieten we de bestaande archiefbeschrijving zien en gingen we in gesprek.

Workshop

Onder leiding van Monique Groot, productmanager bij Beeld & Geluid, en Jos Flikweert, archivaris bij Beeld & Geluid, lopen deelnemers in deze on-site workshop hetzelfde proces door. We gaan samen aan de slag met materiaal uit de co-creatie sessies, het openstellen van het archief en de leerpunten met betrekking tot de co-creatie sessies.


top